Passa al contingut principal

després d'instaŀlar: optimitzar ssd i habilitar trim

4.2.3 Optimització de SSD.
Afegiu noatime: si feu servir un SSD, hi ha algunes coses per optimitzar el rendiment:

$ nano /etc/fstab

A continuació, afegiu el paràmetre noatime com a l'exemple següent per reduir les escriptures de disc. Noatime és una mica (probablement no es nota) més ràpid que el relatime.

/dev/mapper/debian--thinkpad--vg-root / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1

(De vegades es recomana l'opció de descartar, però no és necessària si teniu prou espai lliure. L'opció de descartar també té inconvenients pel que fa a la criptografia.)

Desa i surt.

4.2.4 Habilita TRIM
Fstrim s'utilitza en un sistema de fitxers muntat per descartar/retallar els blocs que el sistema de fitxers no utilitza.

$ systemctl enable fstrim.timer 

$ systemctl start fstrim.timer

Comproveu que el temporitzador estigui habilitat:

$ systemctl list-timers --all

Ara el vostre sistema hauria de RETALLAR tots els sistemes de fitxers muntats una vegada a la setmana.

Més optimització de SSD es troba aquí: https://wiki.debian.org/SSDOptimization

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

configurar configuració lightdm en debian

Si volem que ens aparegui el nom d'usuari per defecte a l'inici de sessió, o bé volem canviar el fons de pantalla d'aquest, haurem de modificar la configuració del fitxer lightdm en debian 12. Trobarem la informació en la pàgina de debian https://wiki.debian.org/LightDM Haig de dir que jo ho he fet amb aquest suport i apunts de vídeos de youtube al respecte. Per això tindrem dues possibilitats. LA PRIMERA Modificant el fitxer   /etc/lightdm/lightdm.conf $ sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf i des-comentarem la línia on posa greeter-hide-users i afegirem false . Amb això aconseguirem que l'usuari aparegui per defecte en l'inici de sessió. Per modificar el fons de pantalla o background, haurem de modificar el fitxer /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf $ sudo nano /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf Descomentarem la línia de background i afegirem el camí o "path" d'on es troba el fitxer. Un apunt: haurem de ten...

Configurar fastfetch

Fastfetch és una de les múltiples opcions que tenim per mostrar la configuració del nostre sistema, substituint al clàssic neofetch que ha deixat de tenir suport per ser actualitzat. Aquest programa està allotjat a Github, on podrem trobar tota la informació sobre el mateix. FASTFETCH . També podrem trobar webs que ens expliquen com configuar-ho: DesdeLinux Cadascú pot modificar al seu gust la configuració inicial. En el meu cas em va agradar com ho va solucionar en Drew Grif ( justaguylinux ) Ho vaig copiar i modificar amb petits detalls que vaig creure que jo volia. La fantàstica cosa que té GNU/Linux. Per això us deixo aquí la meva configuració del meu fastfetch. Es veu així CONFIF.JSONC

canviar propietat de fitxer o disc

Una solució quan em trobo que formato un disc amb gparted, que com ho fem com a superusuari, ens genera a quest com a propietari d'ús del mateix. Aleshores quan volem gestionar fitxers entre el disc extern i altre, no ens ho permet. Per aquest motiu hi ha un línia de comandament que ens ajuda a solucionar-ho. $ sudo chown -R "nom usuari" /media/"nomhome"/"nom del disc"  $ sudo chown -R jordi /media/jordi/"Master PHOTOS" Posem -R per fer-ho recursiu a tot els fitxers i carpetes. Si només fos en un fitxer no posaríem el <-R>. Important és posar entre cometes el nom de l'etiqueta del disc perquè funcioni correctament.