Passa al contingut principal

modificar grub

Moltes vegades a l'instaŀlar sistemes aquests estan configurats amb un temps establert de 10, 5 o altres. Si no ens va bé aquesta configuració de sèrie, sempre ho podrem variar al nostre gust.

Si volem fer permanents els canvis realitzats en el punt anterior o personalitzar el comportament del GRUB, caldrà editar el seu fitxer previ haver fet una còpia de seguretat del mateix, per si calgués retornar al punt de partida.

$ sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub.ANT && sudo nano /etc/default/grub

Per fer-ho, anirem a la terminal

$ sudo nano /etc/default/grub

En la línia marcada posarem la xifra que ens interessi. En el meu cas, 3, ja que no tinc cap altre sistema per arrencar, tret de debian.

El significat de cada linia del fitxer seria

GRUB_DEFAULT=0: Es el número d'entrada del menú GRUB que farà us automàtic per defecte a l'iniciar el sistema si l'usuari no intervé en el procés. El valor '0' apunta al primer element de la llista que carregarà Debian amb l'últim kernel instal·lat i en mode normal. Es pot canviar el valor, però ens pot dur problemes.
Si volem canviar el comportament, el més assenyat és utilitzar el valor saved i afegir a continuació la línia GRUB_SAVEDEFAULT=true per a que el GRUB recordi quina ha estat l'última opció i iniciar des d'aquesta. Després dels canvis, la configuració hauria de quedar així

GRUB_DEFAULT=saved 

GRUB_SAVEDEFAULT=true

GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden: Oculta el menú durant el compte enrera abans de seleccionar l'entrada per defecte. Si desitgem veure-ho, haurem de canviar la línia a:

GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

Com a curiositat, podem establir GRUB_TIMEOUT_STYLE=countdown que farà que es mostri nomès la línia amb el compte enrera. Si volem accedir al menú durant aquest impàs de temps, polsarem 'Esc' o 'F4'.

GRUB_TIMEOUT=0: És la durada en segons del compte enrera abans de seleccionar l'entrada per defecte. El valor '0' ocultarà el menú del GRUB i el compte enrera durant l'inici. Com hem vist abans podrem establir el temps amb qualsevol altre valor.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash": És el llistat de paràmetres que s'utlitzaran per iniciar el kernel des del'entrada per defecte del menú GRUB. Si volem utilitzar permanentment un paràmetre que ja hem probat amb èxit, el més addient és afegir-ho a continuació de quiet splash en lloc de substituir-lo.

Si volem treure l'animació de càrrega del sistema borrarem l'opció splash de la següent línea.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"

GRUB_CMDLINE_LINUX="": És el llistat de paràmetres que son emprats per inciar el kernel des de qualsevol entrada del menú GRUB. Normalment és buit.

En el cas que tinguem un GRUB amb fons de pantalla, i no el vulguem, comentarem (afegir una "#" al davant per deshabilira-la), la línea que s'encarrega de mostra-lo.

#GRUB_THEME=”/boot/grub/themes/Manjaro-Default/theme.txt”

Si tenim vàries distros o kernels yi no volem un menú escalonat, submenú, i volem tot en una sola pantalla, afegirem la següent línia.

GRUB_DISABLE_SUBMENU="y"

Control + O. Enter, per guardar; i Control + X per sortir de Nano.

Un cop tinguem els canvis fets i guardats, haurem de recarregar els nous valors en el fitxer de configuració del grub.

$ sudo update-grub

I reiniciarem l'ordinador.

$ sudo reboot

Si hem comès algun error i el sistema no ens arrenca, iniciarem l'equip en mode recuperació (recovery) i restaurarem la còpia de sguretat, actualitzarem el GRUB, i reiniciarem des de la "terminal" com a superusuari (root):

$ cp /etc/default/grub.bck /etc/default/grub && update-grub && reboot

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

configurar configuració lightdm en debian

Si volem que ens aparegui el nom d'usuari per defecte a l'inici de sessió, o bé volem canviar el fons de pantalla d'aquest, haurem de modificar la configuració del fitxer lightdm en debian 12. Trobarem la informació en la pàgina de debian https://wiki.debian.org/LightDM Haig de dir que jo ho he fet amb aquest suport i apunts de vídeos de youtube al respecte. Per això tindrem dues possibilitats. LA PRIMERA Modificant el fitxer   /etc/lightdm/lightdm.conf $ sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf i des-comentarem la línia on posa greeter-hide-users i afegirem false . Amb això aconseguirem que l'usuari aparegui per defecte en l'inici de sessió. Per modificar el fons de pantalla o background, haurem de modificar el fitxer /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf $ sudo nano /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf Descomentarem la línia de background i afegirem el camí o "path" d'on es troba el fitxer. Un apunt: haurem de ten...

Configurar fastfetch

Fastfetch és una de les múltiples opcions que tenim per mostrar la configuració del nostre sistema, substituint al clàssic neofetch que ha deixat de tenir suport per ser actualitzat. Aquest programa està allotjat a Github, on podrem trobar tota la informació sobre el mateix. FASTFETCH . També podrem trobar webs que ens expliquen com configuar-ho: DesdeLinux Cadascú pot modificar al seu gust la configuració inicial. En el meu cas em va agradar com ho va solucionar en Drew Grif ( justaguylinux ) Ho vaig copiar i modificar amb petits detalls que vaig creure que jo volia. La fantàstica cosa que té GNU/Linux. Per això us deixo aquí la meva configuració del meu fastfetch. Es veu així CONFIF.JSONC

canviar propietat de fitxer o disc

Una solució quan em trobo que formato un disc amb gparted, que com ho fem com a superusuari, ens genera a quest com a propietari d'ús del mateix. Aleshores quan volem gestionar fitxers entre el disc extern i altre, no ens ho permet. Per aquest motiu hi ha un línia de comandament que ens ajuda a solucionar-ho. $ sudo chown -R "nom usuari" /media/"nomhome"/"nom del disc"  $ sudo chown -R jordi /media/jordi/"Master PHOTOS" Posem -R per fer-ho recursiu a tot els fitxers i carpetes. Si només fos en un fitxer no posaríem el <-R>. Important és posar entre cometes el nom de l'etiqueta del disc perquè funcioni correctament.