Passa al contingut principal

[com] instal·lar i configurar Debian bookworm

#1 Publicació per Hallvor »2023-09-02 11:21

1. Per a qui és això?

Aquesta guia està pensada principalment per a principiants, tot i que suposa una certa familiaritat bàsica amb GNU/Linux. No necessiteu experiència prèvia amb Debian per seguir-lo. A més, aquesta guia inclou consells valuosos per als usuaris més experimentats que volen configurar ràpidament un entorn d'escriptori funcional.

El meu objectiu és que cada pas beneficiï la majoria d'usuaris del públic a qui va destinat. Tingueu en compte que aquesta guia està dissenyada per a Debian bookworm i pot ser que no sigui compatible amb altres versions de Debian.

2. Avantatges i inconvenients de Debian

Debian és un sistema operatiu excepcional, encara que no exempt de compensacions.

Avantatges

1. Debian és la segona distribució supervivent més antiga, amb una base de desenvolupadors sòlida, que garanteix suport i millores constants.
2. Debian Admet tots els entorns d'escriptori principals, donant llibertat als usuaris per personalitzar la seva experiència.
3. El programari de Debian està provat, estable i recolzat per un ampli repositori, ideal per a sistemes de producció.
4. Debian disposa d'un equip de seguretat dedicat que supervisa activament i aborda les vulnerabilitats de seguretat.
5. Debian destaca en actualitzacions fluides i sense problemes entre versions estables, reduint el temps de manteniment.

Els inconvenients (poden) incloure

1. Debian prioritza l'estabilitat sobre les característiques més recents, la qual cosa pot decebre els usuaris que cerquin programari d'avantguarda.
2. El compromís de Debian amb els principis FOSS i l'ús del sistema pot no estar alineat amb les preferències de tothom.
3. El cicle de llançament és relativament lent en comparació amb moltes altres distribucions GNU/Linux.
4. Debian pot tenir una corba d'aprenentatge més pronunciada en comparació amb altres distribucions.

Nota: les imatges d'instal·lació de Debian bookworm inclouen microprogramari no lliure per defecte, abordant algunes de les limitacions relacionades amb el programari no lliure en versions anteriors. Hi ha més informació sobre aquest tema aquí:

https://wiki.debian.org/Firmware

Aleshores, Debian és per a tu? Debian és el que instal·leu si només voleu que el vostre ordinador funcioni perfectament durant anys i no us importa que el vostre programari tingui un parell de versions enrere. .

https://wiki.debian.org/WhyDebian

Per què no instal·leu les proves de Debian, dieu? Les proves de Debian són, bé, probablement ho heu endevinat, la branca de proves. No és una versió de llançament de Debian, sinó un entorn de prova destinat a donar suport a la propera versió estable.

3. Instal·lació

Una instal·lació de Debian en maquinari incompatible és un malson, mentre que executar-la amb maquinari compatible és molt fàcil, així que potser voldreu comprovar que el vostre sistema és compatible executant un LiveDVD des d'aquí: https://get.debian.org/images/release/c ... so-hybrid/

En general, mai he tingut cap problema amb el maquinari totalment Intel que tingui almenys un parell d'anys.

Si tot funciona, prefereixo utilitzar el netinstall: https://cdimage.debian.org/debian-cd/cu ... 64/iso-cd/ Aquesta imatge hauria de funcionar per a la gran majoria d'ordinadors.

3.1 Checksum

Assegureu-vos que el codi de comprovació de la imatge baixada és correcta. Si no, és possible que trobeu problemes durant la instal·lació.

Per comprovar una iso baixada des de la interfície de la línia d'ordres, es pot emetre l'ordre següent (com a usuari habitual):

<kbd>sha512sum debian-12.1.0-amd64-netinst.iso</kbd>

A continuació, compareu-lo amb l'entrada correcta del fitxer SHA512SUMS aquí: https://cdimage.debian.org/debian-cd/cu ... SHA512SUMS

3.2 Feu un llapis USB d'arrencada

Si teniu un llapis USB amb prou espai i una instal·lació prèvia de GNU/Linux, podeu connectar-lo al vostre ordinador i escriure l'ordre següent (com a root o sudo) per llistar els vostres dispositius:

$ fdisk -l

Ara comproveu la mida i el sistema de fitxers.

Disk /dev/sdb: 7.5 GiB, 8053063680 bytes, 15728640 sectors Disk model: ProductCode Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk label type: dos Disk identifier: 0x00000000 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdb1 2048 15726591 15724544 7.5G 7 HPFS/NTFS/exFAT

Com podem veure, /deb/sdb coincideix amb la mida de la memòria USB. El meu llapis USB també és d'un tipus diferent als altres, essent HPFS/NTFS/exFAT.

Per fer una iso d'arrencada, només puc copiar la iso a la unitat:

$ root@debian:/home/hallvor# cp debian-12.1.0-amd64-netinst.iso /dev/sdb

Assegureu-vos que totes les dades s'han transferit:

$ root@debian:/home/hallvor# sync

Aquesta pàgina té molta informació útil, inclosa com instal·lar Debian des de Windows: https://wiki.debian.org/DebianInstall

La guia d'instal·lació completa de Bookworm es pot trobar aquí: https://www.debian.org/releases/stable/installmanual

Aquí teniu un vídeo d'una instal·lació real: https://www.youtube.com/watch?v=rf3EN7e-34g

3.3 Xifratge de disc
Per a qualsevol dispositiu portàtil, us recomano que seleccioneu el xifratge de disc LUKS a l'instal·lador. Es pot ometre sobreescriure tot el disc. Això permetrà una instal·lació més ràpida i un desgast reduït dels suports d'emmagatzematge. Tanmateix, també pot deixar restes de dades anteriors a la unitat, la qual cosa podria introduir riscos de seguretat i privadesa.

3.4 Entorns d'escriptori
És una bona idea investigar una mica abans de decidir-se per un entorn d'escriptori. Aquí teniu una comparació del 2023: https://itsfoss.com/best-linux-desktop-environments/

Si voleu un entorn d'escriptori sòlid per a un ordinador antic, el Trinity Desktop Environment (TDE) és una bona opció: https://wiki.trinitydesktop.org/Debian_ ... instruccions

3.5 Arreglar l'arrencada a la pantalla negra
Quan la instal·lació s'hagi acabat, pot ser que tingueu la mala sort d'arrencar a una pantalla negra, potser voldreu passar l'opció nomodeset a la línia d'ordres del nucli per arrencar en mode "gràfics alternatius".

Un cop al menú GRUB, utilitzeu les tecles de fletxa per seleccionar l'entrada de Debian on voleu arrencar. (No premeu Enter.)

Premeu la tecla "e" per editar la línia d'ordres de GRUB i, a continuació, cerqueu una línia que comenci amb "linux" o "linuxefi". La línia normalment acabarà amb "quiet" i "splash", com aquest

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Escriviu "nomodeset" just abans de "quiet" i "splash", així:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nomodeset quiet splash"

A continuació, premeu Ctrl+x o F10 per arrencar amb aquest paràmetre.

Ara hauríeu de poder arrencar al vostre escriptori i instal·lar un controlador de gràfics. Tingueu en compte que aquesta és una manera temporal d'arrencar a l'escriptori i no una solució permanent.

Si per algun motiu necessiteu utilitzar nomodeset de forma permanent, només

$ nano /etc/default/grub

Afegiu el paràmetre nomodeset. Com a dalt, premeu Ctrl+x per sortir i desar els canvis.

Finalment actualitzeu GRUB amb l'ordre següent:

$ update-grub

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

canviar propietat de fitxer o disc

Una solució quan em trobo que formato un disc amb gparted, que com ho fem com a superusuari, ens genera a quest com a propietari d'ús del mateix. Aleshores quan volem gestionar fitxers entre el disc extern i altre, no ens ho permet. Per aquest motiu hi ha un línia de comandament que ens ajuda a solucionar-ho. $ sudo chown -R "nom usuari" /media/"nomhome"/"nom del disc"  $ sudo chown -R jordi /media/jordi/"Master PHOTOS" Posem -R per fer-ho recursiu a tot els fitxers i carpetes. Si només fos en un fitxer no posaríem el <-R>. Important és posar entre cometes el nom de l'etiqueta del disc perquè funcioni correctament.  

Configurar fastfetch

Fastfetch és una de les múltiples opcions que tenim per mostrar la configuració del nostre sistema, substituint al clàssic neofetch que ha deixat de tenir suport per ser actualitzat. Aquest programa està allotjat a Github, on podrem trobar tota la informació sobre el mateix. FASTFETCH . També podrem trobar webs que ens expliquen com configuar-ho: DesdeLinux Cadascú pot modificar al seu gust la configuració inicial. En el meu cas em va agradar com ho va solucionar en Drew Grif ( justaguylinux ) Ho vaig copiar i modificar amb petits detalls que vaig creure que jo volia. La fantàstica cosa que té GNU/Linux. Per això us deixo aquí la meva configuració del meu fastfetch. Es veu així CONFIF.JSONC

guia per iniciar-se en la terminal linux (1)

Vaig a enumerar uns sèrie de comandaments bàsics per ser més amables amb l'ús de la terminal de linux. Com que la llista es prou llarga, ho dividiré en vàries entrades. Comencem...   Per saber en quin directori estem treballant  $ pwd     (print work directory) Per canviar de directori $ cd Baixades/      (change directory) Per a retornar al directori home, tenim vàries  opcions $ cd ~  $ cd I si volem tornar a l'últim directori que estàvem $ cd -   Per netejar la pantalla tenim dues opcions   $ clear $ Ctrl+l Per llistar els arxius i/o directoris $ ls       (sense ocults) $ ls -a       (amb ocults) $ ls -al       (tots amb llistat de format) $ man ls       (veurem el manual i totes les opcions que ens ofereix aquest comandament). En aquest cas la paraula man sempre ens indicarà el manual de l'ordre que voldrem aplicar. Per crear un fitxer pod...